Доктор Здраве с Мария - Избелване, фасети, дизайн | E28 19 Февруари, 2024

Доктор Здраве с Мария - Избелване, фасети, дизайн | E28

Здраве

Снимка:

Красивата усмивка е показател за добро здраве на целия организъм, но изисква отговорност и сериозна грижа! Какви са стъпките към постигане на „холивудска усмивка“ и как да и се радваме дълго време? По темата говори д-р Гълъбица Спахиева – ортодонт и стоматолог - ДЕНТАЛНА КЛИНИКА SMILE CENTER

ИЗБЕЛВАНЕ

Преди да се пристъпи към избелване е много важно да бъдат лекувани всички налични кариеси, както и да бъдат подменени дефектни обтурации (пломби). Те представляват „вход“ към пулпата за избелващия гел, който би я подразнил и може да предизвика дискомфорт. Също така е необходимо зъбите да бъдат почистени от зъбен камък и плака, за да може действието на избелващия агент да е оптимално.

Какво представлява професионалното избелване на зъби?

Процедурата се извършва в кабинетни условия и трае около един час. Първоначлно венците се изолират със специален гел, след което се нанася избелващия агент по външната част на зъбите.

Избелването е абсолютно безопасно и може да се постигне до няколко тона по-бели зъби само в едно посещение. Използва се най-добрата система за избелване на зъби на пазара, което гарантира на пациентите по-ярка и бяла усмивка, без да предизвиква дискомфорт.

Какво е важно след избелване на зъбите?

Поддържайте оралната си хигиена, както обичайно. Не приемайте оцветяващи храни и напитки или ги консумирайте по определен начин, както и се въздържайте от тютюнопушене. Така ще си гарантирате най-добър ефект след избелването.

Домашно избелване на зъби

За да се постигне по-дълготраен ефект от професионалното избелване се препоръчва на пациентите да поддържат резултатите със система за домашно избелване до следващото посещение.

А когато не искате да се ограничавате от любими храни и напитки, а искате по - дълготраен ефект и много по - бели зъби - избираме фасети.

Фасети

Фасетите са тънки слоеве от порцелан, които са залепени към предната повърхност на зъба.

Какъв е процесът на лечение?

Консултация: На специална консултация със зъболекарите в Smile Center ще се обсъди какво искате да постигнете с козметично стоматологично лечение. Трябва да се разберат вашите притеснения свързани с вашата усмивка, за да може ефективно да се осигури решение, което да надмине всички очаквания с лечението, което се предлага.

Правят се цифрови снимки на вашите зъби, така че усмивката ви да може да бъде дискутирана субективно и да се обсъдят различните възможности, които са на разположение. Всички рискове и ползи е необходимо бъдат обсъдени с вас, така че лечението да бъде напълно разбрано. След това може да се пристъпи към  планиране на лечението за новата ви усмивка.

Дизайн

С цялата информация, която се взима от пациента и работа в тясно сътрудничество с лаборант се създава восък и дизайн за вашата нова усмивка. Тъй като дизайнът е създаден от восък, може новата усмивка да се изпробва върху зъбите ви, за да се видят крайните резултати, преди да се подготвят зъбите за окончателното поставяне на фурнир. На този етап могат да се направят всякакви корекции или изменения, ако е необходимо. След като и двете страни са  доволни от восъчния дизайн, може да се пристъпи към подготовката на зъбите.

Подготовка

На етапа на подготовка се използва минимална подготовка и в някои случаи тя не се изисква. Това е изключително важно, тъй като при необходимост лечението може да се обърне. По време на подготовката се отстранява малка плътност на емайла и зъбните повърхности се намаляват консервативно, така че структурата на зъба да се запази. След подготовката, зъбите са готови за поставяне на фасетите на зъбните повърхности. След това се взимат майсторски отпечатъци и се правят временни фасети, използвайки восъчния дизайн, за да се позволи на устата да свикне за крайните единици.

Създаване

Под ръководство на специалиста - стоматалог, лаборант изработва окончателните фасети, като това отнема приблизително 2 седмици. През този период от време може да се използват процедури за избелване на околните зъби, така че зъбите да са синхронизирани по цвят. Организира се среща с лаборанта, за да се добави микро анатомия към всяка фасета, така че да пасва на профила на околните зъби, за да изглеждат възможно най-естествени.

Поставяне

На етапа на монтаж се премахват временните звена и се залепят фасетите към зъбите, като се използват свързващи агенти с висока якост. Излишният цимент се отстранява и фасетите се полират, след което сте готови да ги видите.

Изработват се цифрови снимки на фесетите, които се предоставят на пациента, за да може да види прехода на зъбите преди и след.

Допълнителна грижа

Както при всяко стоматологично лечение се препоръчва редовен стоматологичен преглед и профилактика като ключова поддръжка за всички стоматологични процедури.

Д-р Гълъбица Спахиева е завършила Дентална медицина към Медицински университет София през 2017 г. Има и магистърска степен по здравен мениджмънт в същия университет. Практикува ортодонтско лечение вече седем години. Има две клиники в столичните квартали Сухата река и Кръстова вада.

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация