Берлинале ще почете Мартин Скорсезе със "Златна мечка" за цялостно творчесто 15 Февруари, 2024

Берлинале ще почете Мартин Скорсезе със
Снимка: БГНЕС

Нови филми с участието на Килиън Мърфи, Кристен Стюарт, Гаел Гарсия Бернал и Адам Сандлър ще бъдат начело на програмата на започващия днес филмов фестивал в Берлин.

Засегнато от пандемията и миналогодишните стачки в Холивуд, международното кино се радва на силен подем и изпраща някои от водещите си звезди в германската столица за 11 дни премиери и партита.

Но войната в Газа, културните репресии в Иран и все по-силната крайна десница в Германия рискуват да развалят фестивалната атмосфера на 74-ото Берлинале, първото голямо кино събитие в Европа за годината.  

Килиън Мърфи, който е номиниран за "Оскар" за най-добър актьор за ролята си в "Опенхаймер", ще открие фестивала с драмата "Малки неща като тези" за системното малтретиране на "пропаднали" жени в ирландски перални, управлявани от Католическата църква.  

Тазгодишното издание на фестивала може да се похвали със силен състав от фентъзи и научнофантастични филми и ново кино от Африка. 

Кенийско-мексиканската актриса Нионго ще бъде първият чернокож председател на журито на фестивала

Мартин Скорсезе, номиниран за рекорден десети път за "Оскар" за най-добър режисьор за "Убийците на цветна луна", ще пристигне в Берлин, за да получи почетна "Златна мечка" за цялостно творчество.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация