
Всяко вино си иска своето мезе - вижте топ комбинациите 14 Февруари, 2024

В Деня на виното и любовта, от радио Веселина се опитахме да намерим най-точната и ясна информация за това „Кои храни с кои вина си отиват“.
Според специалистите - всичко е въпрос на възможност, наличност и вкус. Изборът на правилното вино към различните ястия е изкуство, което се усъвършенства с времето и опита.
Най-общо:
- Червеното вино е класически избор за месни специалитети или паста. Танините, които се съдържат в него се справят добре с мазнините и белтъчините в месото. Идеалните съчетания са каберне совиньон със стек, мерло с паста Болонезе и пино ноар с патешко месо.
- Бялото вино е чудесен избор за риба, морски дарове и различни салати. Неговата свежест и лекота подчертават деликатните им вкусове. Подходящи съчетания са совиньон блан с козе сирене, шардоне с печена риба или ризлинг с азиатска кухня.
- Розето е универсално и може да се съчетае със салати, леки мезета, сирена и десерти.
Сирената се комбинират чудесно с вино. Твърдите като например пармезан си подхождат с червени, докато меките като бри – с по-леки бели вина или розе. За десертите се препоръчват по-сладките сортове като мускат, които подчертават и допълват вкусовете.
Пица с 254 вида сирена влезе в книгата на Гинес
За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!
Хороскоп Виж всички
Новини

Роксана се впусна в дует с млад изпълнител

Котка за домашен любимец - всичко, което трябва да знаем за отглеждането ѝ

София посреща финала на екоинициативата "Книги за смет"

Стара Загора отбелязва своя празник

Тони Стораро записа песен на Василис Карас

Ваксините - полезно е да знаем!

Бургазлии ще решават екологични загадки в играта “Бургас, раздвижи се!“

„Момчилград – сърцето на Източните Родопи“ гостува в София

Строги правила за смартфоните подобряват съня на тийнейджърите

Графа тръгва на път с нова онлайн поредица „Приятно ми е, Влади“

Еврото идва: Микро фирми теглят до €10 000 преди 1 януари
