Известни филми, които разкриват красотата и мистериите на страната ни 16 август, 2023

Известни филми, които разкриват красотата и мистериите на страната ни
Снимка: unsplash.com

България, със своите богати исторически, културни и природни съкровища, винаги е привличала вниманието на холивудските продуценти и режисьори. 

През годините множество филми са заснети на българска територия или съдържат сцени и диалози, свързани с нашата страна. 

Даваме поглед на някои от най-известните филми, които се споменават или се развиват в България.

1. "Троя" (2004) - Режисьорът Уолтър Хил създава епичната историческа драма, в която България се превъплъщава в древния град Троя. Известни места като село Лесковец и Паметникът на Съветската армия в София се използват за снимки на различни сцени.

2. "Хитман" (2007) - Този екшън филм, базиран на едноименната видеоигра, включва сцени, заснети в София. Уличните пейзажи и архитектурата на столицата допринасят за визуалната атмосфера на филма.

3. "Вълкът от Уолстрийт" (2013) - В този биографичен филм Мартин Скорсезе разказва историята на финансовия магнат Джордан Белфорт. В началните сцени се показва България като дестинация за неговите бизнес усилия.

4. "Имението Даунтън: Филмът" (2019) - В продължение на популярния сериал, някои от сцените на филма са заснети в Рилския манастир и в село Лозен, представяйки тяхната историческа красота.

5. "Шерлок Холмс: Игра на сенки" (2011) - Сценарият на този филм поставя Шерлок Холмс в сценичния контекст на една измислена взривяваща се фабрика в Стара Загора.

България се явява невероятен извор за създаване на разнообразни филмови сюжети, благодарение на своята уникална смесица от история, природа и култура. 
Филмите, които се споменават по-горе, представляват само част от богатата кинематографска палитра, която разкрива красотите и мистериите на тази изключителна дестинация.

Хороскоп Виж всички

Нотификация