Всяко вино си иска своето мезе - вижте топ комбинациите 14 Февруари, 2024

Всяко вино си иска своето мезе - вижте топ комбинациите
Снимка: pxhere.com

В Деня на виното и любовта, от радио Веселина се опитахме да намерим най-точната и ясна информация за това „Кои храни с кои вина си отиват“. 

Според специалистите  - всичко е въпрос на възможност, наличност и вкус. Изборът на правилното вино към различните ястия е изкуство, което се усъвършенства с времето и опита.

Най-общо: 

  • Червеното вино е класически избор за месни специалитети или паста. Танините, които се съдържат в него се справят добре с мазнините и белтъчините в месото. Идеалните съчетания са каберне совиньон със стек, мерло с паста Болонезе и пино ноар с патешко месо. 

Снимка: pxhere.com

  • Бялото вино е чудесен избор за риба, морски дарове и различни салати. Неговата свежест и лекота подчертават деликатните им вкусове. Подходящи съчетания са совиньон блан с козе сирене, шардоне с печена риба или ризлинг с азиатска кухня.
  • Розето е универсално и може да се съчетае със салати, леки мезета, сирена и десерти. 

Сирената се комбинират чудесно с вино. Твърдите като например пармезан си подхождат с червени, докато меките като бри – с по-леки бели вина или розе. За десертите се препоръчват по-сладките сортове като мускат, които подчертават и допълват вкусовете.   

Пица с 254 вида сирена влезе в книгата на Гинес

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация