Регионален исторически музей-Велико Търново ще почете паметта на Апостола 12 Февруари, 2024

Регионален исторически музей-Велико Търново ще почете паметта на Апостола
Снимка: РИМ - Велико Търново

Регионален исторически музей-Велико Търново ще отбележи 151 години от гибелта на Васил Левски с поредица от инициативи, посветени на Апостола на свободата.

„Левски в сърцата ни“ е темата на образователната инициатива „Музей в куфар“, която гостува в училища и детски градини в общината. 

Откритите уроци представят интересни факти от живота и революционната дейност на Левски, както и негови вещи - орара на Левски, снимка със саморъчен подпис, копие на пищова му „Гасер“, както и два печата на БРЦК. Уроците по родолюбие и патриотизъм изнасят музейните уредници д-р Атанаска Стамболийска и Михаил Стойчев.

Музеят припомня и местата, съхранили паметта за Васил Левски в Търновско и региона, в рубриката „Маршрути на паметта: По стъпките на Апостола“ в своите страници в социалните мрежи. 

Поредицата е на доц. д-р Светла Атанасова. Едно от местата, съхранило паметта за Апостола, е музей „Затвор“, където преминават последните дни на Васил Левски преди отвеждането му в София и изпълнението на смъртната присъда.

На 18 февруари, неделя, когато Велико Търново ще отбележи 151 години от гибелта на Левски, музеят ще е отворен за безплатни посещения от 10,00 до 16,00 ч.

С тези инициативи Регионален исторически музей-Велико Търново се стреми да съхрани и предаде на идните поколения паметта за Апостола на свободата и неговото безсмъртно дело.

Радио Веселина - Най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация