Осветеният днес мед лекува през цялата година 10 Февруари, 2024

Осветеният днес мед лекува през цялата година
Снимка: pxhere.com

На 10 февруари православната църква почита паметта на Св. Харалампий - християнският светец-лечител и Света Валентина.

Харалампий живял през II век в Магнезия, Мала Азия. Той бил много праведен и още приживе показвал своята святост, разпространявайки Божието слово. А не след дълго станал епископ и имал голямо влияние върху хората.

За Св. Валентина е известно, че тя е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.). 

Св. Харалампий е християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести. Той е смятан за покровител на меда и пчеларите, които смятат 10 февруари за свой професионален празник. А народът нарича този ден още Хараланбей, Араланбей, Чуминден, Харалапинден.

Денят е единственият през годината, в който след литургията със специална молитва се освещава мед. Той се приема за здраве и благословение

На този празник не се върши никаква домашна работа, да не се разсърди светецът и да пусне болестите. Само жените месели обреден хляб с орнаменти кръст, няколко пъпки, имитиращи чумата, и по края на питата - венец, символ на здравето. Докато ставал хляба, носели мед в църквата да бъде осветен на специална празнична литургия. С този мед се ядяла питата, чупела се за здраве, а меда пазели като цяр до догодина.

Още едно поверие свързваме с празника - Араланбей „араландисва” земята, т.е. тя се затопля и може да започне обработката й.

Днес имен ден празнуват Харалампий, Хари, Ламби, Ламбо, Валентина, Валентин, Валя и Вальо.

Честит празник от радио Веселина!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация