Отбелязваме Световния ден за борба с рака 04 Февруари, 2024

Отбелязваме Световния ден за борба с рака

Cancer

Снимка: БГНЕС

Световния ден за борба с рака отбелязваме днес. Мотото на деня за периода 2022-2024 г. е: "Да затворим пропастта в здравеопазването", насочено към идеята, че са нужни усилия на всички нива в здравеопазването, за да се преодолеят съществуващите неравенства в достъпа до здравни грижи, включително във връзка с превенцията и лечението на онкологичните заболявания.

Европейската комисия предложи препоръка в подкрепа на усилията на държавите членки за предотвратяване на раковите заболявания чрез ваксинация. Препоръката насърчава навлизането на две основни ваксинации, които могат да предотвратят вирусни инфекции, създаващи риск от рак: срещу човешки папиломавирус (HPV) и вируса на хепатит B (HBV).

Смята се, че около 40% от случаите на рак в ЕС са предотвратими. Според публикуван на 31 януари тази година нов доклад обаче едва около 5% от общите разходи за здравеопазване през 2021 г. са били предназначени за профилактика. 

Данните на Националния статистически институт за 2022 година сочат, че 16 301 българи са починали от рак. Последното издание на статистическия годишник за здравеопазване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) показва, че за същия период новооткритите заболявания от злокачествени новообразувания наброяват 26 235.

Европейското патентно ведомство (ЕПВ) публикува ново проучване, което сочи, че иновациите в борбата с рака са се увеличили със 70 на сто между 2015 г. и 2021 г., измерено чрез броя на международните патентни семейства (IPF). 

До 2050 година Световната здравна организация очаква случаите на рак в световен мащаб да се увеличат със 77% или около 35 милиона нови случая. В прогнозата се вземат под внимание нарастване броя на населението и  застаряването, както и влиянието на тютюнопушене, алкохол, затлъстяване, чистотата на околната среда и други фактори.

Според Международната агенция за изследване на рака през 2022 година 10 вида са се оказали най-смъртоносни. Черната класация води ракът на белия дроб, който е засегнал 2,5 милиона души, следван от рака на гърдата при жените с 2,3 милиона заболели. 

Световният ден за борба с рака се отбелязва от 2000 г. по инициатива на Международния съюз за борба с рака съгласно чл. 10 на Парижката харта, приета на първата Световна среща на високо равнище за борба с рака в Париж, Франция, на 4 февруари 2000 г. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация