Венецианският карнавал отдава почит на Марко Поло 29 януари, 2024

Венецианският карнавал отдава почит на Марко Поло
Снимка: pxhere.com

Тази година Венеция отдава почит на един от най-видните си граждани – Марко Поло, затова  Венецианския карнавал, който беше открит на 27 януари,  протича под мотото "На Изток. Чудното пътуване на Марко Поло”.  

През 2024 г. се навършват 700 години от смъртта и 770 години от рождението на великия изследовател. Търговец по професия, търсач на приключения, Марко Поло стига до Китай, прекосявайки цяла Азия – едно постижение, смятано едно време за подвиг, граничещ с невъзможното.  Венецианският търговец е проучил детайлно някои части на Азия и е завещал на идните поколения разкази за наблюденията си за "Изтока на света", за особеностите на местната география, нрави, традиции и изкуство. Всичките му впечатления са събрани в книгата "Пътешествия”, известна още и като "Милионът“

Тазгодишното издание на Карнавала ще бъде разпръснато из целия град, но също и из островите около Венеция, както и из градовете край Венеция, на континентална Италия. 

Карнавални спектакли на открито, включващи музика, танци, театър, маскаради, циркови номера, клоунади ще има и през уикенда на 3 и 4 февруари и след това всеки ден в периода 8-13 февруари. 

Тъй като по време на периода на Венецианския карнавал ще настъпи Китайската нова година, то от 2 до 13 февруари в Местре и Венеция ще бъдат организирани шествия под наслова "Магията на Китайската нова година”. 

На 3 февруари във Венеция ще бъдат представени 12-те участнички в конкурса за най-красиво момиче на Карнавала. Титлата, която ще получи победителката в конкурса, се нарича "Мария на Карнавала”.

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация