Пловдив чества 146 години от Освобождението си от турско робство 16 януари, 2024

Пловдив чества 146 години от Освобождението си от турско робство
Снимка: Община Пловдив

Тържественото отбелязване на 146 години от Освобождението на Пловдив от турско робство ще започне в 11:00 часа с поклонение пред паметника на Душо Хаджидеков в Цар Симеоновата градина.

Мястото на провеждане тази година е променено заради ремонта на Дондуковата градина, където е ситуиран паметника на Капитан Бураго.

Битката за Пловдив е последното от големите сражения в историята на Руско-турската война 1877 – 1878. В навечерието на Освобождението на града, башибозуците бягайки от Пловдив извеждат от затвора „Ташкапия“ и зверски убиват 123-ма българи в близост до воденицата в местността Остромила. Един от тях е и Душо Хаджидеков – заслужил деец на революцията, пламенен родолюбец, дарител за народна просвета, съратник на Левски, участник в Априлското въстание. 

Второ британско издание оцени по достойнство качествата на Пловдив като дестинация за културен и събитиен туризъм.

След The Sun, който наскоро сравни Пловдив с Рим, сега The Times публикува обширна статия за Пловдив, озаглавена „Най-старият град в Европа е магичен и се намира на място, на което най-малко очаквате“.

Публикацията препоръчва какво може да се прави в града под тепетата в рамките на два дни. Сред предложенията са разходка в Стария град, обяд в Капана, посещение на градските художествени галерии и музеи, както и вечер с представление на Пловдивската опера.

Хороскоп Виж всички

Нотификация