Честита Нова 2024 година! 01 януари, 2024

Честита Нова 2024 година!

ЧНГ

Снимка: БГНЕС

Честита Нова 2024 година! С най-добри пожелания за мир, здраве и щастие в сърцата ви! Изобилие от благополучие и любов да има и все така весели да бъдете!

В началото на Новата година православната църква почита паметта на Свети Василий Велики. Той е бил църковен учител, християнски мислител, философ и писател. Василий е бил епископ на град Кесария в малоазийската провинция Кападокия. Най-известното от неговите произведения е "Шестоднев". През Златния век на старобългарската писменост Йоан Екзарх превежда "Шестоднев" на български език.

На Василий Велики принадлежи и идеята за активното милосърдие и добротворство като израз и реализация на Христовия закон за любовта и прошката. Той организира и първия благотворителен монашески център в Кесария, в който негови възпитаници дават безвъзмездна помощ на болни и страдащи.

Още приживе Василий е наречен от съвременниците си Велик. На погребението му се стича цяла Кесария. След края на земния му живот църквата го канонизира за светец и чества паметта му в деня на неговата кончина.

Васильовден, Василица или Сурваки е зимен празник, познат в цялата етническа територия на българите. Отличава се с богата празнична обредност - обредна трапеза, ладуване, сурвакане, дружини с маскирани лица. Вечерята срещу Нова година е втората кадена вечеря.

Преди разсъмване започва обичаят сурвакане. Той е най-характерният за Нова година обичай, известен в цялата страна. По смисъл е пожелание и обредно осигуряване на здраве чрез докосване със сурова /най-често дрянова/ пръчка, и то именно в началото на годината.

Сурвакарите са момчета до 14-годишна възраст. 

Днес празнуват: Васил, Василка, Василия, Василена, Веселин, Веселина, Весела, Василий и др. 

Хороскоп Виж всички

Нотификация