От днес София забранява старите коли в центъра 01 декември, 2023

От днес София забранява старите коли в центъра
Снимка: БГНЕС

От днес най-старите автомобили нямат право да влизат в идеалния център на София. Нарушителите на забраната ще бъдат снимани, но няма да бъдат установявани като такива заради неработещ софтуер. Няма да има и глоби за първо нарушение, обявиха от Столичната община.  

Забраната ще важи за автомобили до 3,5 л с бензинов двигател с регистрация преди 1 януари 1996 г., както и за автомобили с дизелов двигател с регистрация преди 2002 г. 

Нискоемисионната зона в София ще бъде въведена на няколко етапа. Първоначално ще бъдат въведени две зони за ниски емисии в центъра на града. 

Първата зона е наречена „Малък ринг“ и е оградена от бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Ген. Скобелев", ул. "Опълченска", бул. "Сливница". Именно тази зона ще бъде въведена от 1 декември тази година.

"Голям ринг" е зоната, оградена от бул. "Сливница", бул. "Данаил Николаев", бул. "Ситняково", бул. Михай Еминеску", бул. "П. Яворов", бул. "Никола Й. Вапцаров", ул. "Атанас Дуков", ул. "Люба Величкова", ул. "Сребърна", бул. "X. Ибсен", бул. "П. Ю. Тодоров", бул. "И. Е. Гешов", бул. "К. Величков". 

Тази забрана ще важи за три месеца - от 1 декември до 29 февруари 2024 г, заради тежките метеорологични условия. Според общинските съветници в рамките на тези три месеца има най-голяма концентрация на фини прахови частици и по тази причина се забранява на най-замърсяващите автомобили да минават през центъра. 

Забраната няма да важи за автомобилите на граждани, чиято адресна регистрация е в улиците, включени в нискоемисионната зона. Освен това хората с увреждания ще могат да пътуват без ограничения.

В целия свят има близо 300 града, който са въвели нискоемисионни зони,  като в Европа броят им е 10. През 1996 г. Швеция е сред първите страни, които въвежда нискоемисионната зона. Следвайки примера на Швеция, зони с ниски емисии са въведени в няколко града в Германия, Холандия, Северна Италия, както и в Лондон през 2007-2008 г.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация