Топ 5 най-красиви коледни базари в Европа 27 ноември, 2023

Топ 5 най-красиви коледни базари в Европа
Снимка: unsplash.com

Коледният сезон е време за празници, семейство и, разбира се, коледни базари.

Европа е дом на някои от най-красивите коледни базари в света, които предлагат богат избор от ръчно изработени сувенири, традиционни лакомства и празнична атмосфера.

Франция
Елзаският коледен базар (Alsatian Christmas market) в Париж е идеалният избор за всички любители на храната. Разположен пред Гар дю л’Ес или Гара Изток (are de l'Est) в 10-ти район на Париж, Елзаският коледен базар е празник на кулинарното наследство на френската област Елзас. В него участват около 15 местни производители, дошли специално, за да предложат своята вкусна регионална гастрономия: пресни тестени изделия, колбаси, фоа гра, конфитюр, сирене, сладкиши, шоколадови изделия и елзаски вина.

Германия
Страната, от която произхождат коледните базарир привлича посетители от цял свят. Базарът „Коледна магия“ (WeihnachtsZauber Gendarmenmarkt) в Берлин е един от най-популярните заради своето уникалното местоположение – разположен е между Френската (Französischer Dom) и Немската църква (Deutscher Dom) и концертната зала Konzerthaus Berlin. Тези величествени исторически сгради превръщат базара в сцена от коледен филм. 

Швейцария  
Най-голямото празнично събитие в Женева е коледният базар „Ноел о Жардин“ (Noël au Jardin). Невероятната швейцарска улична храна превръща базара в едно от най-посещаваните събития в Женева. Там ще имате възможност да се докоснете до местните швейцарски традиции и култура и да опитате автентично швейцарско сирене и шоколад. 

Дания
По време на коледния сезон Копенхаген е завладян от празнична атмосфера. Коледният базар на Ханс Кристиан Андерсен на площада Нюторв (Nytorv) предлага едно наистина вълшебно преживяване. Този базар носи името на световноизвестния датски писател и поет. Всяка къщичка е кръстена на една от неговите приказки и е със своя собствена тематика.

Белгия
Със своите уютни празнични базари, вълшебни светлини и забавни атракции, които пренасят туристите в зимна страна на чудесата, Брюксел е идеалното място за почивка по празниците. Най-големият коледен базар в града се провежда на площада Марше о Поасон (Marché aux Poissons). Впечатляващото виенско колело, чиито кабинки се издигат на височина от 55 м, е идеалният начин да видите празнично украсения Брюксел от високо. Базарът е известен и със своя павилион за бира. Посетителите могат не само да се насладят на различни разновидности белгийска бира, но и да научат за нейния произход и процес на варене. Градът си заслужава да бъде посетен и заради невероятното светлинно шоу на площад Гранд-Плас (Grand-Place). Вечер фасадите на историческите сгради на площада са покрити с ослепителни светлини.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация