Спонсорирана статия: Коледната трапеза - място за семейни събирания 18 декември, 2023

Спонсорирана статия: Коледната трапеза - място за семейни събирания

Коледа

Снимка: pepco

Коледа е вълшебно време, за което искаме да се подготвим с най-голямо внимание. Освен купуването на подаръци и украсяването на интериора с красива коледна украса, не бива да забравяте още един важен аспект, който се превръща в централна точка, обединяваща всички прекрасни моменти. Това, разбира се, е коледната трапеза, на която се събираме с нашите близки за елегантна вечеря.

Освен вкусната храна, тя е и олицетворение на радост, семейна топлота и прекрасни моменти, прекарани с любимите хора. Ако искате Вашата тазгодишна коледна трапеза да впечатлява не само с традиционни ястия, но и с находчиви аксесоари и атрактивни съдове, разгледайте съветите и вдъхновенията на Pepco за създаване на уникално място за семейни събирания.

Коледната трапеза - символ на традицията и семейната топлина

Коледната трапеза се е превърнала в олицетворение на семейна традиция, която се предава от поколение на поколение. Във всички домове приготовленията се извършват по различни правила и насоки, така че без колебание можем да кажем, че всяка коледна трапеза е уникална и единствена по рода си. Тя е символ на семейна топлота, тъй като събира много роднини, които ежедневно просто нямат възможност да прекарват време с близките си поради работата си или натоварения си график.

Поводи за празнуване не липсват, затова освен на Коледа, с която подсъзнателно свързваме коледната трапеза като първа асоциация, красиво украсената маса се появява и на други празници, като Великден, неделен обяд, рождени дни, именни дни, официални вечери, годишнини, празнуване на повишение или нова работа.

Декорациите, аксесоарите и приборите за хранене трябва да бъдат подбрани, като се вземе предвид характерът на събитието. Например, когато подготвяте празничната маса, на която семейството ще седне за трапезата на Бъдни вечер, се съсредоточете върху използването на коледни украси, хартиени салфетки и тематични декорации. Това придава на цялата къща специална атмосфера на така наречената "звездна нощ", а вечерята преминава в изискано настроение.

Как да подредим коледната трапеза? Съвети и указания за начало

<p>Приготвяне на коледната трапезата за Бъдни вечер</p>

Приготвяне на коледната трапезата за Бъдни вечер

Снимка: pepco

Вече знаем, че коледната трапеза е в центъра на събитията и събира членовете на семейството, за да седнат да вечерят, а след това да отпразнуват красиви, запомнящи се моменти. Поради тази причина правилната подредба и атрактивната, привличаща вниманието маса са важни не само за домакина, но и за поканените гости.

Как да подредим коледната трапеза? Основният елемент, който не бива да липсва, е, разбира се, покривката за маса. Най-често решението пада върху елегантен бял модел, който подчертава характера на събитието. Освен покривката за маса, се препоръчват и по-малките покривки, който представляват чудесно допълнение към декорацията, но имат и други функции, като например разделяне на масата на отделни части. Освен това си заслужава да се помисли за празнични подложки за чиниите и приборите, както и за декоративни хартиени салфетки, поставени до сервиза и приборите за хранене - те ще гарантират поддържането на ред и чистота.

Тези, които предпочитат цветни аксесоари, може да се изкушат да изберат по-ярка покривка, например в червено-бяло или зелено-червено каре или интересна шарка, например снежинки. Когато се решавате на такава стъпка, препоръчваме внимателно да обмислите избора на другите аксесоари и съдове, които трябва да хармонизират помежду си. Всички изброени предложения ще намерите във веригата магазини Pepco.

Цветове, които трябва да присъстват на коледната трапеза

Коледната цветова палитра се състои предимно от червено, бяло, зелено, тъмносиньо, сиво, бордо, златно и сребърно. Това са основните нюанси, които неизменно свързваме с това вълшебно време на годината. Струва си да ги вземете предвид, когато украсявате коледната трапеза и избирате аксесоари, свързани с този специален период. Препоръчваме ви обаче да не изпадате от една крайност в друга - подредбата на коледната трапеза трябва да отразява чувството ни за вкус и да съответства на естетиката, която изповядваме. Това ще направи времето, прекарано с близките около празничната трапеза, още по-приятно.

Коледната трапеза на практика: полезни аксесоари, които трябва да имате

<p>Витлеемската звезда над сцената на Рождество Христово със светото семейство на коледната трапеза</p>

Витлеемската звезда над сцената на Рождество Христово със светото семейство на коледната трапеза

Снимка: pepco
 

Освен съобразените цветове, изключително важен етап от подготовката на празничната трапеза е допълването на полезните аксесоари, които трябва да се появят сред съдовете и храната, която ще се сервира. Вече споменатият задължителен аксесоар е покривката за маса. В допълнение към него подложки, декоративни салфетки и по-малки покривки ще допълнят подредбата на празничната маса.

На коледната трапеза не трябва да липсват красиви прибори. Съдове и прибори за хранене. Това е абсолютно задължително условие, за което трябва да се погрижите предварително. Комплектоването на сервиза за всеки гост ще спести излишен стрес, който не е препоръчителен в такъв специален семеен момент.

Покупката на съдове за хранене може да бъде изцяло съобразена с конкретния повод, като се избере характерен дизайн или декорация за чиниите и другите съдове, или като се избере универсален, елегантен комплект, който да служи за други поводи през годината. До чиниите трябва да има чаши за напитки, а понякога към аранжировката се добавят и малки стъклени чаши. Препоръчваме ви да изберете такива, които да подхождат на украсата на масата и на аранжировката върху нея.

Композицията на празничната маса ще бъде безупречно допълнена от свещници и поставените в тях свещи за настроение .Освен, че създават климат, те подчертават и топлината и семейната атмосфера. Сред алтернативите са все по-популярните LED светлини и атрактивни фенери.

Аксесоар, който със сигурност ще бъде оценен от сантименталните хора, е на коледната трапеза да се постави рамка със снимка на любим човек, който вече не е вече с нас. Това е красив начин да се покаже любовта, уважението, спомена и копнежа по починалия.

<p>Инфографика на Pepco С какво да украсим коледната трапеза?</p>

Инфографика на Pepco С какво да украсим коледната трапеза?

Снимка: pepco

Модерни начини за украса на коледната трапеза - декорации и украси

В допълнение към класическите елементи, които изграждат празничната трапеза, препоръчваме да помислите за украсяването ѝ с очарователни аксесоари и декорации, които ще подчертаят вълшебната атмосфера и уникалността на момента. Вцентъра на масата красиво ще изглежда коледна украса от зелени клонки, украсени с аксесоари като шишарки, парченца захаросани плодове, панделки или малки топки. В центъра на украсата може да се постави свещ и да се запали непосредствено преди началото на вечерята.

Освен това атрактивно допълнение към коледната ви трапеза може да бъде ваза с клонки от коледна елха, Витлеемска звезда, рози или други цветя, които съответстват на избрания от Вас стил и преобладаващата цветова гама.

И накрая, бихме искали да подчертаем, че в съответствие с добре известната поговорка "твърде много не е добре", при подреждането на празничната трапеза трябва да се проявява здрав разум и умереност. Твърде много аксесоари и допълнения може да бъде доведе от обратен ефект и да разсейва излишно участниците в празненството.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация