Софийският университет чества патронен празник с нов ректор 25 ноември, 2023

Софийският университет чества патронен празник с нов ректор
Снимка: БГНЕС

На 25 ноември Българската православна църква отдава почит на Свети Климент Охридски-първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици. 

Днес Софийският университет „Св. Климент Охридски” ще отбележи своя патронен празник с академично тържество и нов ректор.

Празникът по традиция започва в академичния параклис „Св. Климент Охридски” в Богословския факултет. След службата литийно шествие ще се отправи към паметника на свети Климент Охридски.

Академичното тържество по повод празника ще се проведе в Аулата на Алма Матер. Съгласно дълголетна академична традиция ректорът в периода 2015-2023 година проф. Анастас Герджиков ще представи новоизбрания ректор. Проф. Георги Вълчев ще поздрави академичната общност по повод патронния празник.

Тържеството ще продължи с връчване на удостоверенията на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2022 г. до 25 ноември 2023 година. В рамките на церемонията ще бъдат връчени и други награди. Академичното тържество ще завърши с музикална програма на Университетския хор за старинна музика с диригент Красимира Цуцуманова. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация