Вижте кои са най-известните пещери у нас 21 ноември, 2023

Вижте кои са най-известните пещери у нас
Снимка: unsplash.com

България е богата на пещери, като на нейна територия са регистрирани над 12 000. Те са разнообразни по размер, форма и образувания, като някои от тях са признати за световни природни забележителности.

Ето някои от най-известните пещери в България:

Дяволското гърло е една от най-популярните пещери в България. Тя се намира в Родопите, близо до село Триград. Пещерата е дълга 260 метра и е образувана от пропадане на земни пластове. Входът на пещерата е висок 42 метра и образува красива арка. В пещерата има няколко зала, като най-голямата е Бучащата зала, където се намира най-високият пещерен водопад на Балканския полуостров.

Ягодинската пещера е друга популярна пещера в Родопите. Тя се намира в близост до село Ягодина. Пещерата е дълга 10 километра и е разположена на три етажа. Само третият етаж е облагороден и е достъпен за посетители. В пещерата има множество пещерни образувания, като сталактити, сталагмити и сталактони.

Деветашката пещера е една от най-големите пещери в България. Тя се намира в Северна България, близо до град Ловеч. Пещерата е дълга 2 километра и е известна със своите сталактити и сталагмити, които образуват причудливи форми. В пещерата има и множество археологически находки, които свидетелстват за нейното древно обитаване.

Магура е една от най-големите пещери в Европа. Тя се намира във Врачанския Балкан, близо до град Белоградчик. Пещерата е дълга 26 километра и е известна със своите скални рисунки, които са на възраст над 12 000 години. Рисунките изобразяват животни, хора и различни символи.

Проходна е една от най-красивите пещери в България. Тя се намира в Родопите, близо до село Ивайловград. Пещерата е дълга 250 метра и е известна със своите два входа, които образуват две отвори с форма на човешки очи.

Хороскоп Виж всички

Нотификация