Бедствено положение е обявено в община Варна заради силния ураганен вятър и валежи 19 ноември, 2023

Бедствено положение е обявено в община Варна заради силния ураганен вятър и валежи

Буря

Снимка: БГНЕС

Бедствено положение е обявено в община Варна заради силния ураганен вятър и валежи.

„Тежката метеорологична обстановка доведе до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и силният дъжд, на места и сняг, затрудняват силно действията на аварийните екипи. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет района на общината. Тонове паднали клони и дървета блокират ключови пътни артерии, рушат инфраструктура и нанасят щети. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество, не е възможно свободното придвижване. Блокирани са превозни средства и хора на територията на общината“, се казва в обръщението на кмета на Варна Благомир Коцев.

Той е свикал и кризисен щаб заради усложнената обстановка.

И в Добрич обстановката се усложнява. Снеговалежът, започнал вчера и придружен със силен вятър, продължава и към момента. Над 30 сигнала за закъсали автомобила са получени в пожарната.

По информация на пожарната бедстващи хора по пътищата няма. Пътуващите в закъсалите коли са евакуирани.Над 70 са получените сигнала и за паднали дървета в Добричко. Най-тежка е обстановката по републиканската пътна мрежа от Добрич за Варна, Генерал Тошево и Балчик.

Затворен за движение за автомобили над 12 тона е път II-29 Добрич-Варна. В района на Аксаковските баири са закъсали десетки автомобили, както и около село Стожер. Затворен за движение е и пътят Добрич-Генерал Тошево за почистване. По информация на МТО службата в Добрич скоростта на вятъра е 16 метра в секунда, а падналото количество дъжд и сняг е 39 литра на квадратен метър.

Специализирана техника и доброволци продължават да помагат на закъсали автомобили, от Областното пътно управление призовават да се избягват пътувания.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация