София чества 145 години от Освобождението си от османско робство 04 януари, 2023

 София чества 145 години от Освобождението си от османско робство
Снимка: sofia.bg

С различни инициативи Столична община ще отбележи 145 години от Освобождението на София от османско робство. 

От 10.00 ч. в храма „Света Неделя“ ще бъде отслужен благодарствен молебен в памет на загиналите воини. Камбаните на столичните храмове ще озвучат града. От 11.00 ч. до 13.00 ч. ще бъдат разположени почетни часови от Националната гвардейска част пред Паметника на българските опълченци. В Галерия на открито в Градската градина ще бъде представена изложбата „Една млада столица пътува по света“, показваща най-интересните илюстровани литографски картички на София от последните години на XIX век, подбрани от колекцията на сайта stara-sofia.com.

Софийската градска художествена галерия и Регионалният исторически музей – София ще работят с безплатен вход за посетителите.

Преди 145 години на 4 януари руските освободителни войски под предводителството на генерал-фелдмаршал Йосиф Владимирович Ромейко-Гурко победоносно навлизат в София. Генерал Гурко нанася последно поражение на Сюлейман паша при Пловдив и превзема Одрин, с което практически е сложен край на войната. А бъдещата столица на Княжество България е освободена. 

Само една година след Освобождението, през януари 1879 г., по предложение на жители на София тогавашната градска управа приема решение всяка година 4 януари по нов стил да се отбелязва тържествено. 

Хороскоп Виж всички

Нотификация