Безплатно пътуване с градския транспорт за деца до 14 години 16 ноември, 2023

Безплатно пътуване с градския транспорт за деца до 14 години
Снимка: unsplash.com

Министерството на транспорта и съобщенията публикува за обществено обсъждане проект за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози. 

С проекта се предлага децата до 14 навършени години да пътуват безплатно в градския транспорт. В момента граничната възраст за возене в града с автобус, трамвай, тролей и метро без пари е 7 години.

Мотивът за двойното увеличаване на възрастта е да се намали трафикът с лични коли, с които родители карат децата на училище, което ще има екологичен ефект. 

Очаква се това да доведе до създаване на навик за използване на обществен транспорт, което щяло да е ключово за бъдещето, когато пораснат.

В междуселищния транспорт също са предвидени по-големи намаления. Остава нормата децата до 7 г. да пътуват безплатно с автобус. 

Предлага се тези от 8 до 14 навършени години да получават 50 на сто намаление, възрастовият диапазон за ползване на този бонус сега е между 7 и 10 г.

Предвидени са още намаления на пътуванията и в междуселищните превози.

Ученици, студенти и докторанти, дневно и редовно обучение ще ползват градски транспорт по основни линии и междуселищни автобусни линии от общинските и областните транспортни схеми с билет на половин цена от тарифата на превозвача. Сега в града те ползват 30 на сто намаление, а за междуселищните превози - 20 на сто.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация