Вижте къде живеят най-високите хора 15 ноември, 2023

Вижте къде живеят най-високите хора
Снимка: unsplash.com

Височината на човек се определя от множество фактори, включително генетика, хранене, среда и начина на живот. Въпреки това, има някои региони на света, където хората са средно по-високи от други.

Според проучване на Световната здравна организация (СЗО), средната височина на мъжете в света е 171 см, а на жените - 159 см. 

Най-високите хора живеят в Нидерландия, където средната височина на мъжете е 183 см, а на жените - 169 см. Следват Сърбия, Черна гора, Белгия, Исландия и Дания. 

Най-ниските хора живеят в Индонезия, където средната височина на мъжете е 156 см, а на жените - 145 см. Следват Папуа-Нова Гвинея, Индонезия, Бангладеш, Виетнам и Филипините.

Генетичните фактори са най-важният фактор, определящ височината. Хората от някои региони на света имат генетични предразположения към по-голяма височина. 

Например, в Нидерландия има ген, който причинява аномалия в растежа на костите, което води до по-голяма височина.

Храненето също е важен фактор, който влияе върху височината. Хората, които се хранят с разнообразна и питателна диета, са по-склонни да бъдат по-високи от тези, които се хранят с нездравословна диета.

Околната среда също може да има влияние върху височината. Хората, които живеят в райони с по-високи нива на кислород, са по-склонни да бъдат по-високи от тези, които живеят в райони с по-ниски нива на кислород.

Средният ръст на хората се увеличава с течение на времето. Това се дължи на подобряването на храненето, здравеопазването и околната среда. През 19 век средната височина на хората в света е била около 160 см.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация