Учени откриха бозайник смятан за изчезнал вид 10 ноември, 2023

Учени откриха бозайник смятан за изчезнал вид
Снимка: unsplash.com

Екип от учени от Оксфордския университет откри отново изчезнал от 60 години вид ехидна в индонезийската планинска верига Циклопи. 

Дългоклюната ехидна на Атънбъро, наречена на британския природозащитник Дейвид Атънбъро, е заснета за пръв път от следова камера в последния ден от четириседмична експедиция.

Биологът Джеймс Кемптън открил сред заснетото изображение малко създание, което прекосява гората. Екипът е бил изненадан от откриването, тъй като ехидните са известни с това, че са срамежливи и трудно откриваеми.

"Ехидни са толкова различни от другите бозайници, защото са част от еднопроходните бозайници, те са яйценосни и са отделят от останалите бозайници преди около двеста милиона години", каза Кемптън.

Видът е научно регистриран и описан досега само веднъж, през 1961 г. от ботаник от Нидерландия. Друг вид ехидна е открит в Австралия и в Нова Гвинея.

Откритието на дългоклюната ехидна на Атънбъро е важна стъпка в опазването на този рядък вид. Екипът от учени планира да продължи изследванията си в района, за да научи повече за биологията и местообитанието на ехидните.

Хороскоп Виж всички

Нотификация