Тънкостите на киселото зеле показват в Етнографския музей в Бургас 30 октомври, 2023

Тънкостите на киселото зеле показват в Етнографския музей в Бургас
Снимка: Община Бургас

Дойде ли краят на октомври и началото на ноември – започват шегите  - че първо сменяме гумите, а след това слагаме зелето или обратно... 

През зимата един от най-важните традиционни продукти за всяко домакинство е киселото зеле. Слага се през късна есен, преди да са хванали големите студове.

В Етнографския музей в Бургас ще покажат тънкостите при приготвяне на традиционната българска зимнина. Така че, днес от 10.00 часа в Етнокухнята на ул. "Славянска" № 69 ще сложаг музейното кисело зеле. 

„Зелките са здрави, хрупкави и свежи, от село Желязово“, съобщават уредниците на музея. 

За спазване на точното съотношение на зелето, водата и солта и за останалите тънкости ще разчитат на най-опитната в тази работа – Тодорка Атанасова. 

От Етнографския музей в Бургас посочват още, че тъй като времето е топло, рискуваме „лаханата“ да ферментира по-бързо и ще се наложи да започваме скоро със сармите.

Въпреки, че до Бъдни вечер и Коледа остават 55 дни. 

Хороскоп Виж всички

Нотификация