КНСБ настоява за отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия 24 октомври, 2023

КНСБ настоява за отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия
Снимка: unsplash.com

След президентското вето на промените в Закона за енергетиката, които предвиждаха либерализация на пазара на електроенергия за битови потребители от 1 януари 2024 г., КНСБ излезе с позиция, в която настоява за отлагане на реформата.

В позицията си синдикатите посочват, че премахването на цените на регулираните цени за битовите потребители на ток ще доведе до тежки социални проблеми поради "опасността от рязък скок на цените и невъзможността на битовите потребители да се адаптират към новите условия".

От КНСБ заявяват, че в България близо 2 млн. българи са енергийно бедни и не могат да покрият разходите си за отопление, а 28% не могат да поддържат дома си достатъчно топъл. Синдикатите припомнят, че и България е сред страните с най-висока енергийна бедност в ЕС.

За да се защитят енергийно бедните домакинства, КНСБ настоява за отлагане на реформата на пазара с оглед осигуряване на достатъчно време за адаптиране към промените. 

Синдикатите предлагат създаването на фонд, който целево ще компенсира енергийно бедните домакинства, прилагането на диференциран подход и целеви компенсации за енергийно бедните домакинства и други.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация