Втори археологически парк отвори за посетители в София 20 октомври, 2023

Втори археологически парк отвори за посетители в София

Късноантичен мавзолей София

Снимка: sofia.bg

От днес е отворен за посетители втория археологически парк в София. След откриването на "Западна порта на Сердика“ за свободен достъп, софиянци и гостите на града ще могат да посещават и археологическия парк "Късноантичен мавзолей“ близо до Южния парк в район "Лозенец“. 

От Общината съобщават, че са довършени археологическите проучвания, разкрито и експонирано е културно-историческото наследство от Античността, което показва част от историята на града. На място е оформен парк, стая за деца, информационен център на Музея за история на София и детска площадка.

"Късноантичният мавзолей“ ще функционира като филиал на Музея за история на София. Обектът ще работи ежедневно, с вход – свободен. През месеците ноември – април включително ще бъде отворен за посетители от 10:00 до 17:00 часа, а през месеците май – октомври от 10:00 – 19:00 часа.

На открито в археологическия парк е направена постерна изложба с табла на български и английски език, проследяващи историята на проучванията на терена. Предвижда се на обекта целогодишно да се  организират събития и изложби на открито, както и програми за обучения на деца.
 
"Семейният мавзолей, в близост до Южния парк, вероятно е издигнат през втората четвърт на ІV в. и е просъществувал до третата четвърт на V в. Предполага се, че тук се намира крайградско имение на високопоставен сердикийски гражданин", разказа директорът на музея Венета Ханджийска.

Постройката на късноантичния мавзолей е била едноетажна и се състои от пет верижно свързани помещения. Първите проучвания на Мавзолея стартират в края на 1954 г. под ръководството на българския историк и археолог Иван Велков.

По-късно е реализирано ново цялостно археологическо проучване от археолози на Музея за история на София. Разкрити са късноантичният мавзолей, пещ за строителна керамика, ями и съоръжения от късножелязната епоха. Отрити са останки от 8 индивида; над 160 монети и златен коланен накрайник. Най-ценният предмет, открит при проучванията, е ваза тип Диатрета от втората половина на ІV в. Представлява луксозна чаша от два пласта стъкло с ажурна мрежеста украса и фигурално-растителен фриз в син цвят.

"Композицията изобразява Дионисиева сцена, в центъра на която е бог Дионис. Вазата е експониран в залите на Регионален исторически музей – София", съобщи директорът на музея.

Обектът е реализиран по проекта "Повишаване на туристическата атрактивност на София и Ниш“, финансиран по Програма за ТГС Интеррег – ИПП България – Сърбия. Партньори са Столична община, Сдружение "Институт за прогрес и сътрудничество в региона на Западните балкани – Ниш“ и Сдружение "Любов и светлина“.

Хороскоп Виж всички

Нотификация