Старо училище в Кюстендил става модерна еко библиотека 17 октомври, 2023

Старо училище в Кюстендил става модерна еко библиотека
Снимка: Фейсбук/Община Кюстендил

Община Кюстендил ще предоставя ваучери за храна на  близо 500 деца в риск.

Това става възможно след като Общината подписа споразумение с Агенцията за социално подпомагане за осигуряване на дейностите по изпълнение на проект "Детска кухня", финансирана по Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 г. 

Ще се предоставят ваучери за детска кухня, за деца от 10 месеца до 3 години, на които се приготвя обедно хранене. Ще бъдат подпомогнати семейства без доходи или с ниски доходи, които не са в състояние или са в затруднение да осигурят здравословно и пълноценно хранене на децата си. 

Бившата сграда на Второ основно училище "Даскал Димитри" в Кюстендил, която не се използва и се руши от десетилетия, ще се превърне в съвременна еко библиотека. 

Училището е построено през 1865 г. в двора на църквата „Свети Димитър“ под ръководството на учителя Димитър Стоянов (Даскал Димитри).

Изготвя се концепция и проект в партньорство с Регионална библиотека "Емануил Попдимитров“ - Кюстендил и водещи специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия за обновяване на съществуваща сграда и доизграждане в прилежащите терени.

В новия модерен комплекс ще има заемна за възрастни плюс технически отдел; "Изкуство"; нов обучителен център със съвременно оборудване;  специализирана читалня; детски отдел; множество пространства и кътове за самостоятелно четене; тийнзона с интерактивни игри;  ЕКО зони с филтриращи растения, както ще се изградят и кътове за четене на открито, детска площадка, кафене и библиомат.

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация