Гроздето може да подобри зрението при възрастните хора 11 октомври, 2023

Гроздето може да подобри зрението при възрастните хора
Снимка: unsplash.com

Екип от учени от Националния университет на Сингапур стигна до заключението, че ежедневната консумация на грозде може да подобри зрението при възрастните хора. Резултатите са публикувани в списание Food & Function.

В рандомизираното плацебо-контролирано проучване са участвали 34 души на възраст над 65 години. Те са били разделени на две групи: едната група е приемала по 1,5 чаши гроздов сок дневно в продължение на 16 седмици, а другата - плацебо.

Специалистите са установили, че хората от групата, консумирала грозде, са имали значително подобрена оптична плътност на макулния пигмент (MPOD). MPOD е мярка за здравето на макулата, която е част от ретината и е отговорна за централното зрение.

Освен това при тези лица се увеличили антиоксидантите и фенолите в плазмата. Антиоксидантите са вещества, които предпазват клетките от увреждане. Фенолите са вид антиоксиданти, които се срещат в растенията.

Резултатите са в съответствие с предишни проучвания, които показват, че консумацията на грозде предпазва структурата и функцията на ретината. Хранителните антиоксиданти могат да намалят оксидативния стрес, причинен от стареенето. Гроздето - особено червените сортове - са с високо съдържание на естествени антиоксиданти и полифеноли.

Изследователите предупреждават, че това е малко проучване и са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези резултати.

Хороскоп Виж всички

Нотификация