Студеното време е предизвикателство за сърдечносъдовата система 07 януари, 2023

Студеното време е предизвикателство за сърдечносъдовата система
Снимка: Радио Веселина

Всеки организъм реагира различно на стреса от студа. Влияят възраст, физически тонус, здравословно състояние... По принцип резкият спад на температурите е рисков както през зимата, така и през лятото, тъй като сърдечносъдовата система не разполага с достатъчно време да реагира на температурната промяна.

Когато кръвоносните съдове се свият, за да ограничат отделянето на топлина, работата на сърцето се затруднява. При по-слабо сърце, това може да се окаже проблем.

В първия брой на предаването „Доктор здраве“ за новата година наш гост е доц. Красимира Христова - кардиолог и доказан експерт в неинвазивната образна диагностика на сърдечно-съдови заболявания с над 25-годишна практика. Има две специалности - вътрешни болести и кардиология.

Председател на Българската асоциация по неинвазивна образна диагностика и основател на Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията, под чиято егида се организират Софийски дни по ехокардиография.

 Член е на борда на директорите на Световната лига по хипертония. От 2015 г. доц. Красимира Христова е лектор и гост-професор в Creighton University в Oмаха, Небраска, САЩ. 

Доц. Христова е медицински директор е на Медицински център по сърдечно-съдови заболявания в София.

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация