Крепостта "Туида" край Сливен приема Средновековния събор „Помни славата" 06 октомври, 2023

Крепостта
Снимка: Община Сливен

Средновековният събор „Помни славата" се организира за седма поредна година от община Сливен и е посветен на античното и средновековно минало в региона. Провеждането му се превърна в традиция, която се посвещава на празника на Сливен – Димитровден.

Тази година форумът ще бъде от 6 до 8 октомври в Късноантична и средновековна крепост „Туида". 

Над 200 участници от цялата страна и чужбина ще пресъздадат живота и военното дело на обществата, населявали укреплението в периода от Късната античност до Второ българско царство. 

Участниците ще се съберат тази вечер от 17 часа пред сградата на Община Сливен и ще потеглят по централната улица на града. 

Средновековните дни продължават на 7 и 8 октомври, вече зад крепостните зидове на „Туида". Те ще предложат на посетителите изненади от славните дни на миналото, исторически войнски турнир, а също и състезание по традиционна стрелба с лък. В средновековното укрепление ще могат да се видят походни жилища, полеви кухни, занаяти, игри и много други възстановки.

Вечерната програма на сцената в „Туида" ще започне в 19:30 ч. с историческия спектакъл „Заветът на Кубрат". Тя ще продължи с изпълнения на Националния фолклорен ансамбъл „Българе". Вечерта ще завърши с огнено представление.

През годините „Помни славата" се превърна в един от най–зрелищните средновековни форуми, който обединява няколко епохи, различни култури и много хора от страната и Европа. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация