Стара Загора, Благоевград и Банско празнуват на 5 октомври 05 октомври, 2023

Стара Загора, Благоевград и Банско празнуват на 5 октомври
Снимка: Община Благоевград

На 5 октомври Стара Загора чества 144 години от своето възкресение. По време на Освободителната война (1877-1878) градът е изпепелен до основи, а 14 хиляди мирни граждани са избити. На 5 октомври 1879 г. , сред руините, където днес е градският площад, княз Алеко Богориди поставя основния камък на града, който се възражда през следващите десетилетия. Днес  Стара Загора празнува, като от общината са подготвили богата празнична програма с много концерти и събития.  Денят е неучебен за учениците от общината, яслите и детските градини ще работят. 

Благоевград празнува 111 години от Освобождението на Горна Джумая  от османско владичество. Честванията включват мултимедийно шоу, концерт на ансамбъл „Пирин“ и тържествена сесия на Общинския съвет. По време на мултимедийното шоу ще бъдат представени 3D ефекти на инфраструктурни проекти, свързани с идентичността и облика на Благоевград. Спектакълът под открито небе започва в 20:30 часа на площад „Георги Измирлиев“. 

Банско също отбелязва празника на града и Освобождението си от османско иго с редица мероприятия, насочени към деца и възрастни жители и гости на планинския град. От 9:30 до 17:00 часа е обявен Ден на отворените врати в Музеен комплекс – Банско. В 10:00 часа започва Национална кампания „Световен ден на ходенето“ до местността „Пещерите“. От 11:00 до 18:00 часа ще има детска кинопанорама в Туристически информационен център. Вечерната програма предвижда концерт – спектакъл „Цветни щрихи от България“ на фолклорен ансамбъл „Тракия“.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация