НКЖИ внедри модерна информационна система за управление на влаковото движение 29 септември, 2023

НКЖИ внедри модерна информационна система за управление на влаковото движение
Снимка: БДЖ

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) внедри модерна информационна система за управление на влаковото движение (СУВР). Системата е разработена по европейски проект и представлява едно от най-съвременните софтуерни решения в тази област.

„Системата ще бъде от голяма полза както за служителите на НКЖИ, така и за железопътните превозвачи“, каза заместник-министърът на транспорта и съобщенията Бисер Минчев по време на събитие за представяне на резултатите от проекта.

По думите му, СУВР ще позволи по-ефективно планиране на капацитета на жп инфраструктурата и автоматизирано изчисляване на инфраструктурните такси. Това ще е от голяма полза за бизнеса, тъй като ще облекчи процеса на планиране и изпълнение на железопътните превози.

Заместник-министър Минчев изтъкна, че освен подновяването на железопътния състав, реконструкцията на линиите и жп гарите, модернизацията на жп транспорта минава през дигитализация в управлението на услугите.

„Това са важни процеси, които остават скрити за пътниците, но са неизменна част от ежедневието на служителите в центровете за управление на железопътния трафик“, допълни Бисер Минчев.

Хороскоп Виж всички

Нотификация