„Нощ на литературата" превзема 16 населени места в страната 27 септември, 2023

„Нощ на литературата
Снимка: noshtnaliteraturata.com

Откъси от 21 европейски заглавия ще се четат в 16 населени места в България в рамките на „Нощ на литературата". Събитието се провежда днес за 12-а поредна година у нас.

Освен в София, „Нощ на литературата 2023“ се провежда едновременно в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Смолян, Стара Загора и село Чавдар.

Целта на инициативата на Чешките центрове по света е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места – „читателски гнезда".

Откъсите от книгите се подбират от посолствата и културните институти на европейските държави, а публиката може да състави своя маршрут според личните си предпочитания към европейските езици, вдъхновяващите четци или нестандартните локации, в които се разгръща събитието.

Гостите и участниците в събитието в София ще могат да се срещнат с част от преводачите на книгите в някои от читателските гнезда, разположени в кокетни и изненадващи пространства около Докторската градина и площад „Народно събрание“.

През 2023 година визуалната идентичност на „Нощ на литературата" е на художника Дамян Дамянов, а темата е „Книгите са нашите острови на нормалност". 

Хороскоп Виж всички

Нотификация