Започна монтирането на гъвкави ограничители на пътя Русе – Бяла 25 септември, 2023

Започна монтирането на гъвкави ограничители на пътя Русе – Бяла
Снимка: АПИ

Агенция „Пътна инфраструктура“ започна монтирането на гъвкави ограничители на пътя Русе – Бяла. Разделителните стълбчета ще има в четири отсечки с обща дължина 10,2 км на територията на област Русе.

Два от участъците са между Русе и Тръстеник, третият е преди Волово, а четвъртият е в района на Бяла. Преди да стартира поставянето им, на настилката бе положена червена маркировка с две бели ивици от страни.

Целта е повишаване безопасността на движение и ограничаване на неправилното изпреварване в отсечки със слаба видимост, в които е забранено изпреварването, но правилата за движение не се спазват от не малко шофьори.

Аналогична мярка през миналата година бе приложена и в отсечката от път I-1 през Кресненското дефиле. От юни м. г. до момента в 16-километровия участък през дефилето няма нито един тежък пътен инцидент.

Направляващите стълбчета са с височина 0,75 м, а разстоянието между тях ще бъде 12 м. При монтирането им ще се налага ограничаване на движението в едната лента по посока на движението.

Предвижда се поставянето на ограничителите на всички участъци на път I-5 на територията на област Русе да приключи до края на октомври т. г.

Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда ограничителни стълбчета да има на 25 отсечки с обща дължина близо 38 км в участъци от пътя Русе – Бяла - Велико Търново и на Прохода на Републиката.

На второкласния пътя Дебелец – Гурково, който преминава през Прохода на Републиката, ограничители ще има на 11 участъка с обща дължина 17,14 км.

В област Велико Търново утре започва монтирането на стълбчетата. Отсечките са 8 и са между Дебелец и с. Лагерите, с обща дължина 12,24 км.

В област Стара Загора ограничителите вече са поставени в три отсечки. Те са между с. Лагерите и Гурково и са с дължина 4,9 км.

Гъвкавите разделителни стълбчета са изработени от синтетичен материал, позволяващ огъване при евентуален сблъсък с моторно превозно средство, така че да няма опасност от нанасяне на материални щети.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация