Пълнозърнестият хляб може да бъде нездравословен 23 септември, 2023

Пълнозърнестият хляб може да бъде нездравословен

Хляб

Снимка: БГНЕС

Замразената пица, готовите ястия и шоколадовите бонбони са добре познати като нездравословни. Но дори храни, които често се смятат за здравословни, като пълнозърнест хляб, зърнени закуски и кисело мляко, могат да попаднат в категорията на преработените храни. Ултрапреработените храни са преминали през значителни промени в сравнение с естественото си състояние, често включващи добавяне на консерванти или изкуствени аромати, за да се увеличи срокът им на годност или привлекателността им. Многобройни проучвания свързват тези храни със затлъстяването, диабета и рака.

Захарните зърнени храни, дори тези, които се рекламират като "здравословни", се считат за ултрапреработени. Зърнените трици, които често се смятат за питателна закуска, съдържат добавки като екстракт от ечемичен малц, захар и други неестествени съставки. Важно е обаче да се отбележи, че обогатените зърнени закуски са предназначени за преодоляване на често срещани дефицити на хранителни вещества. Те са обогатени с основни хранителни вещества като желязо, което е от решаващо значение за производството на червени кръвни телца и преноса на кислород, и витамини, необходими за здравето на сърцето и нервната система.

Киселото мляко е здравословен източник на протеини и калций, които са от съществено значение за здравето на мускулите и костите. Много от киселите млека, купувани в магазините, обаче попадат в категорията на ултрапреработените храни. Те могат да съдържат изкуствени съставки за подобряване на вкуса, цвета и външния вид. Често се добавят стабилизатори и консерванти, за да се удължи срокът на годност. За да направите по-здравословен избор, изберете неподсладено и нискомаслено кисело мляко като част от балансирана диета.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация