Честваме на 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България 22 септември, 2023

Честваме на 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България
Снимка:

На 22 септември 1908 г. в старата българска столица Велико Търново се състои „Тържественото провъзгласяване на Северна и Южна България в независимо Царство“. 

С този акт България не само става независима държава, но официално се завършва процесът на Съединението от 1885 г. на Княжество България с Източна Румелия. 

Три са ключовите дати в най-новата ни история, които бележат пътя на България към независимостта. Те са равностойни по своето значение и за всяка от тях нашият народ е платил с много жертви. 

Първата, безспорно е 3 март 1878 г., когато в резултат на Руско-турската освободителна война след 500-годишно турско робство възкръсва Третото Българско царство. 

Втората, е Съединението на Княжество България с Източна Румелия от 6 септември 1885 г. Този акт ще бъде извършен изцяло самостоятелно от българския народ и неговия елит, носител на най-доброто от възрожденските традиции. Благодарение на смелостта на младата българска армия и нейния главнокомандващ княз Александър I Батенберг /1879-1886 г./ делото на Съединението е защитено по време на Сръбско-българската война. То получава дипломатическо и международно признание с българо-турската спогодба от 20 януари и Топханенския акт на Великите сили от 24 март 1886 г. За да не се накърни авторитета на падишаха, защото Източна Румелия е трибутарно автономно княжество под негова власт, се използва дипломатическа формулировка. Султанът признава персоналната уния на Княжество България и Източна Румелия начело с българския владетел. 

Минавайки през редица политически перипети, България стига до третата паметна дата. Точно 30 години след освобождението, на 22 септември България е обявена за независимо царство.

Тържествената програма на 22 септември, петък, започва в 11.00 часа пред Паметника на Независимостта на площад „Княз Александър I” в София. В програмата ще участват Софийският духов оркестър, смесен хор „Света София” с ръководител Валентин Бобевски, вокален квартет "Светоглас" и актрисата Василка Сугарева. 

По традиция, кулминацията на тържествените чествания е във Велико Търново. В тях ще се включи председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той ще присъства на тържествената заря-проверка на площад „Цар Асен І” в 19.30 часа. Председателят на парламента ще приеме рапорта на командващия зарята и ще произнесе слово по повод годишнината от обявяването на Независимостта. 

В ранните часове на деня Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи празничната литургия в църквата „Св. 40 мъченици“. С военен ритуал националното знаме ще бъде издигнато в Архитектурно-музейния резерват „Царевец“, а до паметник „Майка България“ ще се проведе празнично шествие.  

Хороскоп Виж всички

Нотификация