Изкуственият интелект и потенциалът му в медицината 21 септември, 2023

Изкуственият интелект и потенциалът му в медицината

podcast

Снимка: Youtube

Изкуственият интелект (системи, които имитират човешката интелигентност като обработват информация, анализират я и предприемат действия, базирани на нея) навлиза все по-бързо във всекидневието ни. Редица големи компании като "Гугъл", "Майкрософт" и "Туитър" се надпреварват със създаването на услуги, базирани на него. Медицината също е една от областите, която може да се възползва от предимствата на ИИ, като се цели подобряване на диагностиката, лечението и прогнозата за здравословното състояние на пациентите.

Някои от основните приложения на ИИ в медицината включват - радиология (алгоритми, които анализират рентгенови снимки и помагат на лекарите да идентифицират и следят заболявания като рак), онкология, генетика и геномика и най-вече възможността за прогноза и индивидуализирано лечение. Друг аспект на ИИ са моделите като GPT, които помагат на медицинския персонал да води документация, да структурира и обработва големи обеми медицинска информация.

Болница Здравето е първата болница на Балканите, която въвежда иновативната технология за умна рентгенография с изкуствен интелект - qXR на Qure.AI. Основната й цел е подобряването на работния процес на рентгенолозите, чрез автоматично разделяне на нормални от анормални отчети и отделянето на предполагаемите случаи на напр. рак на белите дробове като приоритетни за специалиста. Тази технология използва новаторски подход към диагностиката на широк спектър заболявания - възпалителни процеси, травми, тумори и др., а използването на изкуствен интелект осигурява повишена точност и скорост на диагностика съкращавайки времето за получаване на резултати. Така специалистите могат да анализират по-бързо, по-точно и по-качествено всяка снимка и всяка промяна в заболяването на своите пациенти.

Чувствителността и точността на изкуствения интелект към откриването на всеки пропуск или неправилно разчетена находка в рентгеновата снимка достигат 96%.

„Въвеждането на тези ефективни и точни инструменти в отделението ни по “Образна диагностика” е важна крачка към оптимизирането на работата, намаляването на риска от грешки и подобряването на здравната грижа, която предлагаме на нашите пациенти“ – споделя д-р Димитър Митев, управител на Болница Здравето. И допълва, че в съвремения свят модерните технологии и дългогодишния професионален опит трябва да вървят ръка за ръка и да се развиват заедно.

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация