Детско плоскостъпие 05 Февруари, 2024

Детско плоскостъпие

Доктор Здраве

Снимка:

И най-дългият път започва с първата крачка! Но, за да вървим уверени към постигане на мечтите, е нужно да обърнем специално внимание на ходилата, особено при децата! Това е темата, по която говорим с д-р Кристиян Стойчев, подиатър /подолог/  в СБАЛАГ  “Майчин дом”  в подкаст „Доктор здраве с Мария“!  

От кинезиологична гледна точка, в стъпалото се различават три основни свода – два надлжъни (вътрешен и външен) и един напречен.  Именно те са в основата на способността на ходилото да поема значителните ежедневни натоварвания и всяка патология, свързана с тях оказва неблагоприятни последствия върху функциите на глезенно-ходилния комплекс. Формирането на сводовете на ходилото е процес, започващ от ранна детска възраст (1-2г.) и продължаващ до 8-9 година, като най – динамичното развитие се наблюдава между 4-7 година. Деформациите на сводовете, без значение дали са вродени или придобити, оказват негативно влияние върху целия глезенно-ходилен комплекс, което се отразява и на биомеханиката на походката. Детското плоскостъпие е сред основните причини за пронаторно (валгусно) изкривяване на стъпалото, което води до бърза уморяемост на крачетата. Децата с подобни проблеми често не могат да играят наравно с връстниците си, което ги прави по-раздразнителни и нарушава менталното им здраве! Това състояние нерядко се оказва подценяван проблем и неглижирането му може да доведе до нежелани промени в  опорно-двигателния апарат.

Въпреки значимостта на проблема и многото възможности за измерване и класификация на плоскостъпието има малко информация за съпътстващите функционалните промени.  За превенция и корекция на това състояние се извършват измервания и се провежда консервативно (неоперативно) лечение, включващо ортотично лечение, което най – често се изразява в носенето на индивидуални ортопедични стелки. 

Активното прилагане на физиотерапия (специализирани упражнения) с подходяща ортотика (най-често ортопедични стелки), може да доведе до коригираща позиция и да подобри двигателната и опорната функция на крайника.

Д-р Кристиян Стойчев е специалист в областта на подиатрията (иначе казано болестите на ходилото). Той придобива специфичните си умения в консервативното лечение на ходилните патологии, чрез множество специализирани курсове в едни от най-реномираните клиники в Лондон, Париж, Амстердам и др.  Д-р Стойчев извършва специализирана профилактика, диагностика и лечение при проблеми с прохождането, плоскостъпие, ходене на пръсти и гръбначни изкривявания при новородени и деца с мускулно-скелетни заболявания и увреждания. Той е и организатор/медиатор за дарения на медицинска апаратура за преждевременно родени дечица в цялата страна. Преподава на студенти по физиотерапия и кинезитерапия.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация