"Клети създания" на Йоргос Лантимос спечели "Златен лъв" във Венеция 10 септември, 2023

Снимка: БГНЕС

Филмът "Клети създания" на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос спечели престижната награда "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция. 

Забавната, шокираща и откровена преработка на "Франкенщайн" с Ема Стоун в ролята на сексуално луд оживял труп, накара посетителите на 80-то издание на най-стария филмов фестивал в света да се засмеят. Филмът включва някои от най-откровените сексуални сцени, виждани някога в холивудски филм от А-листата, тъй като героинята на Стоун открива - и се наслаждава - на своята сексуалност. 

Купата "Волпи" за най-добра актриса получи 25-годишната Кейли Спини за превъплъщението си в образа на съпругата на Елвис Пресли във филма "Присила" на София Копола.

За най-добър актьор бе отличен Питър Сарсгаард за ролята му на мъж, страдащ от деменция, в драмата "Памет", в която играе заедно с Джесика Частейн.

Наградата "Сребърен лъв" бе присъдена на филма "Злото не съществува" на японския режисьор Рюсуке Хамагучи. 

Публиката във Венеция беше разтърсена от две брутални мигрантски драми, като и двата филма си тръгнаха с награди.

"Io Capitano", епичната история на сенегалски тийнейджъри, които прекосяват Африка, за да стигнат до Европа, спечели наградата за най-добър режисьор за италианския режисьор Матео Гароне ("от сериала Гомор") и наградата за най-добър дебютант за звездата Сейду Сар в първия филм в живота му.

"Зелена граница", разтърсващ разказ за бежанците, попаднали в капана между Беларус и Полша, получи специалната награда на журито за трето място. 

Продължаващата стачка в Холивуд може и да лиши Венеция от обичайните й звезди, но силната селекция показа, че фестивалът все още може да се похвали със статута си на стартова площадка за претендентите за "Оскар".

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация