В Котел започва Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим 29 юли, 2023

В Котел започва Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим

Фестивал на етносите, багрите и котленския килим

Снимка: kotel.bg

С концерт в живописния парк „Изворите“ в Котел снощи започна Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим. 

Официалното откриване обаче е днес от 11:00 часа. Началото ще бъде дадено на сцената пред едноименния хотел в парка, след което всеки ще може да се наслади на традиционните обичаи, носии или храни на отделните култури, представени в община Котел. Гостите ще бъдат приветствани от талисмана на фестивала – Котленчето, което бе представено за пръв път миналата година.

Освен четирите импровизирани села на етносите - българско, ромско, турско и каракачанско, за най-малките ще има „Омагьосаното село на баба Яга“, „Къщичките на джуджетата“ и „Работилницата на елфите“. Тази година, благодарение на Творителница О' Писменехъ, малки и големи деца за първи път ще имат възможност да се впуснат в пътешествие в историята на писмеността и демонстрация на печат с Гутенберговата преса. Кът на здравето и на баварската кулинария са сред новостите в тазгодишното издание на фестивала. 

В програмата са включени занаятчийски базар, експозиция на котленски носии, просфорни печати, женски накити и две фотоизложби – „Спомени от Котел“ и „Котленските килимарки“.

В 13:00 часа ще започне VIII-ма Национална среща на лютиерите в България ,,Родолюбие‘‘  и майсторска надпревара за обявяване на инструмент на 2023 г. – гайда, кавал, гъдулка, тамбура, тъпан.

Стартирал за първи път през 2016 година, Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим се наложи като уникален за България със своята мисия да обедини всички етноси, живеещи в община Котел, като предостави възможност всеки да представи своите обичаи, традиционна кухня и облекла в импровизирани „села на етносите и нациите“. От 2022 година форумът е с международен статут, посочват от Общината.

Хороскоп Виж всички

Нотификация