Ден на национален траур за жертвите на наводненията в Царево 07 септември, 2023

Ден на национален траур за жертвите на наводненията в Царево
Снимка: Правителствена информационна служба

Утрешният ден, 8 септември 2023 г., ще бъде обявен за Ден на национален траур за жертвите на наводненията в община Царево на 5 септември 2023 г., реши правителството. В бедствието загубиха живота си двама мъже и две жени.

Преди началото на правителственото заседание премиерът и министрите почетоха тяхната памет с едноминутно мълчание.

Два дни след потопа животът в засегнатите селища постепенно се възстановява.

„Сега е време да се опитаме в дълбочина да анализираме какви са причините за това, което се случи. И да направим така, че да сме по-добре подготвени, когато следващия път имаме такова природно бедствие“, заяви премиерът акад. Николай Денков преди заседанието на Министерския съвет днес.

В Деня на национален траур с негова заповед ще бъде сформирана временна междуведомствена експертна комисия, която ще извърши проверка на състоянието на инфраструктурата и на причините за бедственото положение по Южното Черноморие.

Неин председател ще бъде заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров. В състава на комисията ще влязат представители от министерствата на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието и храните, Агенция „Пътна инфраструктура“, Дирекция за национален строителен контрол, както и от областната администрация на област Бургас и от общинските администрации на засегнатите общини.

При необходимост председателят на комисията ще може да привлича за участие в нейната работа и представители от други институции и организации.

В тридневен срок от издаването на заповедта съответните министри, ръководителите на ведомствата, областният управител на област Бургас и кметовете на засегнатите общини трябва да уведомят министър-председателя и председателя на комисията за своите представители в комисията.

В тридневен срок от изтичането на този срок ще се проведе нейното първо заседание.

14-дневен срок от първото заседание комисията трябва да представи доклад с констатации и предложения за коригиращи действия, включително изменение на нормативната уредба, ако е необходимо.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация