Проливни дъждове предизвикаха наводнения в Царево и Варвара 05 септември, 2023

Проливни дъждове предизвикаха наводнения в Царево и Варвара
Снимка: БГНЕС

Проливните дъждове, които удариха южните ни черноморски градове и курорти, предизвикаха наводнения в Царево и Варвара. В Царево е обявено бедствено положение и се очаква пристигането на министър-председателя акад. Николай Денков.

За момента няма данни за човешки жертви. 300 литра на квадратен метър са падналите валежи, като рекордът за страната е 310 литра. Ако валежите продължат до вечерта, той ще бъде преминат.

Жителите и туристите са призовани да се качат на по-горните етажи, за да не станат жертва на тежкото наводнение, което вече заля първите етажи на някои хотели в курортния град. 

Положението е толкова тежко, че част от паркираните автомобили са под вода и се вижда само тавана им. Също така се съобщава и за отнесели леки коли в морето. Има също така къщи и хотели с откъснат достъп.

В Царево бяха задействани сирените за оповестяване на населението.

Сложна е ситуацията във Варвара. Кметът Бистра Димова съобщи, че има наводнени къщи и дори отнесени коли в морето. В момента там се опитват да отпушат дерето и да спасят моста, както и да не допуснат водата да залее местната църква.

Движението по пътя Царево – Варвара е ограничено временно в двете посоки заради наводняване.

Както в Царево, така и във Варвара, придошлите реки са предизвикали щети по инфраструктурата, включително по мостови съоръжения. Затворен за движение е главният път между Царево и Синеморец.

Поради влошената метеорологична обстановка и преминаващата гръмотевична буря над територията на община Царево властите отправиха апел към жителите и гостите да бъдат с повишено внимание. В следобедните часове се очаква подобряване на прогнозата за времето.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация