Парното и топлата вода няма да поскъпват от януари 28 октомври, 2022

Парното и топлата вода няма да поскъпват от януари
Снимка: Freepik.com

След анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, в доклада на КЕВР се предлага цената на природния газ от 1 ноември 2022 г. да бъде в размер на 166,13 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец октомври утвърдената от регулатора цена е 233,36 лв./MWh, което би било намаление с близо 29 на сто.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по новия интерконектор „България - Гърция“, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват около една трета от потреблението на страната и имат важно значение за намаляване цената на синьото гориво.

Заради очакваното поевтиняване на природния газ няма да се наложи регулаторът да повиши цените на парното и топлата вода от 1.01.2023 г. "Очакваната цена под 130 лева на мегаватчас се доближава плътно до определената от КЕВР прогнозна годишна цена на природния газ. При това положение отпада необходимостта от повишаване на цената на топлинната енергия", заяви председателят на Комисията.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация