Как да подготвим детето, което тръгва на ясла или детска градина 24 август, 2023

Как да подготвим детето, което тръгва на ясла или детска градина
Снимка:

Постъпването в ясла и детска градина е свързано с раздяла, която като процес може да бъде болезнен и труден както за детето така и за родителите. 

За да може да подпомогнем плавната адаптация на детето към новата среда, в която ще прекарва по-голяма част от деня си, можем да го подготвим за предстоящите промени.

Препоръчително е да сме напълно честни и да казваме на детето точно кога ще го вземем. 

Например: Мама или татко отиват на работа. Ти ще си в детската градина / ясла, ще закусиш с децата, ще играете, ще обядваш, ще спиш, ще има следобедна закуска и след това ще те вземем. Така детето не в постоянно очакване.

Силно препоръчително е да не се заплашва детето, че ако не слуша или ако не изпълнява някои от правилата вкъщи то няма да бъде взето от детската градина/ ясла. Такива заплахи освен, че повишават тревожността на детето, може да доведат и до отказ детето въобще да ходи на детска градина или ясла.

Разговорите с децата за предстоящите промени са полезни, децата имат по-голямо разбиране отколкото предполагаме. Инвестицията на време и усилия в общуването с децата ни е от огромно значение за начина, по който ще приемат промените и до каква степен ще споделят с нас какво се случва в ежедневието им.

Ако имате притеснения за нивото на езиковото им развитие не се колебайте да се обърнете към специалисти за навременни консултации. Логопеди и психотерапевти могат да ви подкрепят. Никога не е твърде рано и никога детето ви не е твърде малко, за да получите адекватна подкрепа. Направете нужното, за да сте спокойни вие преди всичко, така и вашето дете ще е по-спокойно.

Предварителни разговори с учителите и медицинските сестри, които ще посрещнат децата ви ще бъдат полезни. Разбира се и организираните родителски срещи също са повод да се запознаете по-подробно със средата и условията на детското заведение.

И още:

Какви навици е необходимо да притежава детето, за да постъпи в ясла и градина?

Как да разрешим въпроса с памперса и биберона?

И защо е изключително важно да се следят емоциите на детето ще чуете в този епизод на „Доктор здраве с Мария“.

Разговаряме с Арпи Анжилиан Масихи - магистър-логопед с 15 години опит в работата с деца и възрастни. Докторант и асистент в катедра „Логопедия“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Основател на логопедичен кабинет „Арпи“!

 

Хороскоп Виж всички

Нотификация