Близо 200 изпълнители ще участват в „С хорá и песни край релсите тесни” 10 август, 2023

Близо 200 изпълнители ще участват в „С хорá и песни край релсите тесни”
Снимка: facebook/tesnolineika

Националният събор на народното творчество и приятелите на родопската теснолинейка „С хорá и песни край релсите тесни” ще се проведе на най-високата жп гара на Балканите – Аврамово, тази събота, 12 август.

Близо 200 изпълнители  от различни краища на страната и региона ще излязат на сцената между Родопите и Рила, за да представят своите народни песни и танци. Тази година ще участва и  хоровият ансамбъл на Израелската музикална консерватория. Специално за събора на гара Аврамово, гостите от Тел Авив подготвят българска песен, която да изпълнят като поздрав и благодарност за това, че ще бъдат част от празника на най-високата гара на Балканите. 

„С хорá и песни край релсите тесни” ще озвучат сцената от 11:00 до 17:00 ч., а гост-изпълнителите Денис Махуров и Георги Вардев ще поканят всички на хорото на поляната до жп гара Аврамово. 

Организаторите на събора приканват желаещите да дойдат и с личните си автомобили, защото капацитетът на теснолинейката е ограничен. Да си носят постелки за сядане, защото поляните край гарата са идеални за пикник на открито,  както и на сянка в гората до гарата. 

И една дълго чакана добра новина  -  теснолинейката вече ще има още два вагона – единият за превоз на велосипеди и ски, а другият - за превоз на лица с нарушена подвижност. Вагоните са стари пощенски, които се преустройват в завод "Коловаг" по заявка на БДЖ.

Линията на теснолинейката от Септември до Добринище е с обща дължина 125 км. Тя свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин. По пътя си минава през живописното дефиле на Чепинска река, пресича Чепинското корито и се устремява към Аврамовата седловина, която разделя Рила и Родопите. Именно тук се намира и най-високата гара на Балканския полуостров - гара Аврамово, на 1267 м. над морското равнище. От там по поречието на река Места теснолинейката достига до полите на Пирин, където е и крайната ѝ гара Добринище. 

Хороскоп Виж всички

Нотификация