Откриха „Изворът на любовта“ в Говедарци 31 юли, 2023

Откриха  „Изворът на любовта“ в Говедарци
Снимка: broadcaster name

В самоковското село Говедарци официално бе открита градина, намираща се в началото на селото, наречена „Изворът на любовта“.

Основен деец в изграждането на Извора е Нели Василева и секретарят на Община Самоков Ангелина Вангелова. Идеята им идва от интересна история за живота на цар Фердинанд.

"Историята разказва, че царят, обикаляйки из България, остава впечатлен от природата около село Говедарци и именно тук той построява своя пръв дворец. Тук среща и голямата си любов, красивата мома Янинка, но бил принуден да се откаже от любовта си и да се ожени за принцеса, заради политическата ситуация в страната“, разказва за БТА Нели Василева, позовавайки се на легенди. 

Тази любов остава единствената истинска и непорочна за царя и точно на това място се разделя с любимата си. След това там бликнала чиста изворна вода, като всеки, отпил от тази вода, среща голямата си любов. 

Благородната кауза за обновяване на мястото е била подкрепена от местни жители, дарители, институции, Общината и местният бизнес на Самоков. 

В „Изворът на любовта“ има обособено кафене, в което жителите и гостите могат да се насладят на атмосферата в планинското село.
 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация