Ремонтираната Патокова къща в Разлог приема летните занимания за деца 11 юли, 2023

Ремонтираната Патокова къща в Разлог приема летните занимания за деца
Снимка: Фейсбук/Община Разлог

Приключи ремонтът на една от емблематичните сгради в РазлогПатокова къща. Тя е част от сградния фонд на Исторически музей – Разлог. Със средства от общинския бюджет е ремонтирана изцяло фасадата, като е запазен автентичният й облик.

След обновяване на музейния обект, построен през втората половина на XIX век, на втория етаж в Патокова къща ще бъде подредена музейна експозиция, представяща традициите и обичаите на Разложкия край, като централна роля ще бъде отделена на празника „Старчевата“ и обичаите, свързани с кукерите. Първият етаж ще приветства участници и гости на научни конференции, редица културни събития и занимания за деца.

През лятото в двора на емблематичната за града къща ще се провеждат занимания с деца от традиционната за музея в Разлог лятна академия. През зимата, особено в седмиците преди Нова година, в Патокова къща ще бъде отворена работилница за шиене на кожи, в която всички желаещи ще могат да се докоснат до подготовката за „Старчевата“ – най-многолюдният празник в града, отбелязван винаги на 1 януари. 

Община Разлог добавя нови атракции към панорамната алея "Стъпалата"

“Летни занимания в музея” 2023, организирани от Общината и Историческия музей в Разлог ще продължат до 31 август. Освен творчески ателиета и образователни игри, организаторите са предвидили и пикник и разходки в околността, запознаване със стари занаяти и игри от миналото, еднодневни екскурзии до “Писаната църква”, Археологическите обекти “Старата Българска (Римска) баня” и “Турска баня” в село Баня, както и посещение на центъра на Национален парк “Пирин” в Банско.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация