Ямбол възстановява първия конски трамвай - единствен в България 10 юли, 2023

 Ямбол възстановява първия конски трамвай - единствен в България
Снимка: Община Ямбол

Община Ямбол планира да реставрира градската часовникова кула, първия конски трамвай и вътрешната част на Брънековата къща. Това ще стане по проектно предложение „Нови възможности за устойчив туризъм” в партньорство с Община Одрин.

За пръв път часовниковата кула се споменава в пътеписа „Пътуване през Балкана“ на английския граф Джордж Кепъл, посетил Ямбол през 1829 г.  Изградена е през XVIII в. по решение на всички занаятчийски еснафи и платена с техни средства.

Друг важен символ на Ямбол, свързан с историята, е дековилната железница, наречена „конски трамвай“ – единствена в България и втора на Балканите след истанбулската. През май 1910 г. Министерският съвет решава да започне подготовка за изграждането на железопътна линия Ямбол-Елхово, но избухването на Балканската война отлага начинанието. Необходимостта от железен път за транспортиране на муниции и храни за фронта е повече от осезателна. Министерството на войната и Генералния щаб решават да построят дековилна железница с конска тяга, наречена от хората „конския трамвай“. Дължината на линията бе 52 км, а ширината между релсите - 60 см. Линията се обслужва от четири вагона - два товарни и два за пътници. Тежи тон и половина и се тегли от четири коня в два впряга. Последният курс на конската железница е в края на юли 1929 г.

Третият обект, на който ще бъде направен интериорен ремонт, е емблематичната Брънекова къща. Освен, че е паметник на културата, сградата е знаково място за Ямбол.

Ямбол издигна 55-метров пилон с българското знаме

Голяма част от средствата са събрани от започнала преди година и половина дарителска кампания.

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация