Култови исторически филми оживяват в изложба на НИМ 08 юни, 2023

Култови исторически филми оживяват в изложба на НИМ
Снимка: Национален исторически музей

Дрехи, мебели и предмети от български исторически филми, създадени по повод 1300-годишнината на България, са представени в Националния исторически музей. 

Филмите от „средновековния цикъл” – „Сватбите на Йоан Асен“, трилогията „Хан Аспарух“, „Боянският майстор“, „Златният век“, „Борис I“ отразяват величието и блясъка на българските победи и духовното израстване през времето на Първото и Второто българско царство и стават популярни и любими на няколко поколения зрители.

Във филмите участват известни и обичани български актьори като Апостол Карамитев, Стефан Данаилов, Васил Михайлов, Коста Цонев, Йосиф Сърчаджиев, Джоко Росич, Аня Пенчева, Невена Коканова, Цветана Манева, Стойко Пеев, Ваня Цветкова. 

Автентичните костюми, мебели и оръжия от филмите са създадени въз основа на археологически и исторически сведения за времето и събитията, с които са свързани. Тяхното техническо изпълнение е изцяло съобразено с традициите на съответната епоха, което ги прави максимално близки до първообразите им. Изработени са ръчно, от естествени материали.

Изложбата „Блясък и величие. Средновековна България в българските исторически филми" е разположена в централното фоайе на НИМ, а неин куратор е Ива Стоянова.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация