Започват проверки на компаниите за бързи кредити 02 юни, 2023

Започват проверки на компаниите за бързи кредити
Снимка: unsplash.com

Започват проверки в цялата страна на небанковите финансови институции за добросъвестното зачитане на правата на потребителите по сключени договори за бързи кредити. 

От днес екипи на Комисията за защита на потребителите започват инспекции на място в офисите на тези компании.

През последните месеци Комисията извърши предварителен преглед на договорите и счетоводните документи на компаниите, опериращи у нас. 

Той показва наличие на сериозни нарушения, в това число нелоялни търговски практики и неспазване на Закона за потребителския кредит, които изкривяват пазара.

Повод за проверките са и множество сигнали за неясни или объркващи условия в договорите, подвеждаща информация и др. В миналото е правен опит проблемът да се реши чрез нов закон, напомнят от министерството. 

Експертният анализ обаче показва, че в основата на проблема са липсата на контрол и превенция. Компаниите са били оставени да залагат нерегламентирани клаузи в договорите си, с които потребителите са се обвързвали. 

След подписването на договора от двете страни реално е налице законно основание за събиране на вземания от нелоялни търговски практики.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация