С 20-метров трибагреник Враца чества "Ботевите дни" 27 май, 2023

С 20-метров трибагреник  Враца чества
Снимка: Фейсбук/Община Враца

20-метров трибагреник се развява над живописните скали на Вратницата. Съвместната инициатива на Община Враца и Младежкият център в града е във връзка с "Ботеви дни - 2023", посветени на подвига на Христо Ботев и неговата чета.

С издигане на националния флаг и запалване на вечния огън на централния площад във Враца вчера беше поставено началото на „Ботевите дни“. Вечерта завърши с концерт на „Легендите“ на откритата сцена пред сградата на община Враца. 

Днес от централния площад във Враца ще бъдат изпратени врачанските групи, които ще се включат в 75-ия Национален туристически поход по пътя на Ботевата чета „Козлодуй-Околчица“. Походът ще завърши на старопланинския връх, на 2 юни, с всенародното поклонение пред Ботев и падналите за свободата на България.

В тазгодишната програма на „Ботеви дни“  за периода 26 май – 2 юни са включени общо 31 събития, а в съпътстващата – още 14. Сред тях са традиционните национален рецитал-конкурс за Ботева и възрожденска поезия и проза, изложба на старопечатни книги, шествие и концерт на детски и юношески мажоретни състави и др. През всяка от следващите дни и вечери са планувани и различни концерти.

Наситен със събития ще е и 1 юни – Деня на Враца, когато ще бъдат обявени и тазгодишните почетни граждани и носители на наградата на Враца. Денят ще завърши с тържествен концерт, посветен на 147-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета и митинг-заря за загиналите за свободата на България.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация