Първият български морски курорт става на 115 години 19 май, 2023

Първият български морски курорт става на 115 години
Снимка: Фейсбук/Личен профил

С празненства на брега на морето от днес до 21 май, първият български морски курорт "Св. св. Константин и Елена" чества 115 години от създаването си. 

Курортът носи името на манастира "Св. св. Константин и Елена", който се намира в района от XIV – XVI век. В манастира се е произвеждало прочутото вино „Калугерско шушукане“. Тази забележителност и красивата природа привличат населението още преди Освобождението като място за отдих. През 1905 г. започва строеж на първия морски санаториум в България – за деца болни от костно-ставна туберкулоза по инициатива на българската царица Елеонора (втората съпруга на цар Фердинанд).

Едно от най-големите предимства на мястото е, че съчетава лечебните минерални води със силата на морето и морския климат. Тази уникална комбинацията оказва благотворно влияние върху цялостното състояние на духа и тялото, редуцира стреса и укрепва имунитета. 

Днес от 15:00 ч. в курорта ще бъде открита "Улица на готвачите", предвидена е анимация за деца и състезателни игри за възрастни, а на 20 май ще има богата музикална програма.

За 21 май, когато е предвидено официалното откриване на летния туристически сезон в България, ще бъдат отслужени света литургия и празничен водосвет в манастира "Св. Св. Константин и Елена". Ще има и детска, фолклорна и музикална програми, както и демонстрация с рали автомобили.
 

Хороскоп Виж всички

Нотификация